Callie.StardollCallie.Stardoll

 

Goriller Hakkında 10 Önemli Bilgi

173 miesięcy temu

1. Goriller yaşayan en büyük omurgası olan memelidir  (pirimat) – bu grup maymunları, şempanzeleri ve insanları içerir. Yetişgin bir erkek goril ortalama 2 metre boyunda ve 200 – 300 kilo ağrılığındadır. Kollarını açtıüında kollarının boyu ortalama 250 cm olur ve 4 ila 8 erkek insane kuvvetindedir. Yetişgin dişi goriller erkelerin ortalama yarısı kadardır.
2.    İnsanlar gibi gorillerinde 2 kolu iki bacağı ve toplam 20 tane parmağı vardır. Başının iki yanında iki küçük kulağı öne bakan gözleri ve 32 tane dişi vardır. Ancak kolları çok uzundur ve bacaklarından daha kuvvetlidir. Yetişgin bir erkek gorilin 15 yaşına geldiğinde koyu siyah rengi alır.

3. Goriller normalde ayaklarını düz basarlar ve el bileklerinin yardımıyla yürürler. Dik durabilirler ancak bu duruma nadiren rastlanır. Dik durdukları zaman genelde göğüslerine vurup kızgınlıklarını veya sevinçlerini gösterirler.

4 . Goriller 50 yıldan fazla yaşayabilirler. Yeni doğanlar çok küçük olur ortalama 2 kilo civarında olurlar. En az 3 yaşına kadar bakıma muhtaçlardır ve aileleri olmadan yaşayamazlar, genellikle büyüdükleri zaman ailelerinin yanında kalırlar.

5. Goriller çok akıllı hayvanlardır, bizimle aynı duyguları paylaşırlar, sevgi, nefret, korku, mutluluk, üzüntü, açıklık, utan., empati ,kıskançlık. Gıdıklandıklarında gülerler, canları acıyınca veya üzülünce ağlarlar. Goriller sesle ağlarlar göz yaşları yoktur.

6. Goriller her gece bitkileri kullanarak alçak ağaçlara veya yere yeniden yatak kurarlar. Uyumadıkları zaman genellikle yiyecek ararlar veya yerler. Çoğunlukla bitki, meyve, kök yerler. Ayrıca, karıncaları, böcekleri veya solucanlarıda yerler.


7. Üç çeşit goril vardır: Batı Ova Gorili, Doğu Ova Gorili ve Dağ Gorili. Bu isimler Afrikada yaşadıkları ortamdan almışlardır. Dağ Gorilleri nesli en çok tehlikede olan türdür şu anda 400 ila 600 civarında dağ goriili yaşamaktadır.


8. Goriller utangaç ve barışcıldır. Onların en büyük düşmanı her zaman insanlar olmuştur. Goriller halen etleri ve kürkleri için avlanılmaya devam edilmektedir. Eskiden ne zaman bebek goril hayvanat bahçesine götürlmek için yakalanırsa annesi veya yakını genellikle onu korumak isterken öldürülürdü. Şu anda goriller için en büyük tehlike insane nüfusundaki artıştır. İnsanlar yaşamak, tarım yapmak, kalkınmak için yer açtıkça gorillerin yaşam alanı azalıyor.

9. Afrikadaki gorilleri korumak amacıyla pek çok organizasyon çalışma yapmaktadır:

The Dian Fossey Gorilla

Fund Fauna and Flora International


African Wildlife Foundation


Wildlife Conservation Society


10. Afrikalı koruyucular, gorilleri kendi ülkelerinde kurtarıp onlara yaşam olanağı sağlamakla kalmayıp gorillere ve onları korumaya karşı insanları biliçnlendirip insanların davranışlarını değiştirmeye çalışıyorlar. Böylece nesillerini ve türlerini devam ettirip korumayı amaçlıyorlar.
Reklama

Facebook

Instagram

ARCHIWUM