mert-_-mert-_-

27 

TÜRK MUTFAĞI

vor 149 Monaten

Türk mutfağı, Osmanlı'nın  mutfağını miras almaktadır.  Osmanlı mutfağı da Türk, Arap,  Yunan ve Pers mutfaklarının  birleşimi ve saflaştırılması  olarak tanımlanabilir. Türk  mutfağı ayrıca Batı Avrupa  mutfağından olduğu kadar bu  mutfaklardan ve diğer komşu  mutfaklardan etkilendi.  Osmanlılar, Orta Asya'dan  Yoğurt gibi geleneksel Türk  unsurları, kendi ülkelerindeki  çeşitli yemek pişirme geleneklerini ile etkilendikleri Orta Doğu mutfağıyla birleştirdiler. Osmanlı İmparatorluğu, gerçekten koskocaman bir teknik özellik dizisi yarattı.

Bu durum Osmanlı İmparatorluğu'nun Osmanlı yemeklerinden küçük parçalar ve örnekler içerdiği çeşitli bölgelerinde gözlemlenebilir. Tamamı alındığında, Türk mutfağı homojen değildir. Bir taraftan ortak Türk yemekleri ülkenin boydan boya ucunda bulunabilirken, ayrıca bölgeye özgü yemekler de vardır. Karadeniz bölgesinin mutfağı (Türkiye'nin kuzeyi) mısır ve hamsi balığına dayanır.

Güneydoğu-Urfa, Gaziantep ve Adana kebapları, mezeleri ve hamur işine dayalı tatlıları;baklava, kadayıf ve künefe ile. Özellikle Türkiye'nin batı kısmında zeytin ağacı bol bol yetiştirilir. Zeytinyağı, yağlar içinde pişirme işlerinde en çok kullanılandır.

Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi sebzeler, otlar ve balık zenginliği açısından Bölgesi temel özelliklerini gösterir. Orta Anadolu, kendine özgü keşkek , mantı (özellikle Kayseri) ve gözleme gibi hamurlu yemekleriyle meşhurdur.

KAYNAK:  tr.wikipedia.org

Werbung

Facebook

Instagram

ARCHIV